HAYAT DENEYİMİ; PUZZLE
Çocukların zihinsel, fiziksel, sosyal ve duygusal gelişimi için puzzle ve şekiller oldukça önemlidir. Çocuk için oldukça heyecan verici bir etkinliktir. Onun gözünden yapboz dünyasına baktığınızda birbirinden bağımsız ve karışık görünen parçalar bir araya gelip anlamlı bir bütün oluştururlar. Bu işlemi gerçekleştirmek zihinsel gelişimlerine katkıda bulunurken parça-bütün ilişkisinin de oluşumunu sağlar. Çocuğun bir noktada odaklanmasını (konsantrasyonu) sağlamak pedagojik amaçlardandır. Çünkü öğrenme ancak dikkatin odaklanması sonucu gerçekleşir. Dikkat ve algı gelişimi, analiz-sentez, problem çözme, çözüm üretme, akıl yürütme, bütünleştirme becerilerinin gelişmesini de destekler. Şekilleri kavramaya çalışırken de şekil-zemin algısı, sınıflama-sıralama, akıl yürütme, bütünleştirme-eşleştirme-ardışıklık becerileri gelişir.
Yapbozu bitirmek çocuk için büyük zaferdir ve onun özgüven gelişimini destekler. Dolayısıyla duygusal gelişimine katkı sağlar. Çocuklar 12-18 aylar arsında 3-4 parçayı biraraya getirebilirler. Yaş ilerledikçe parça sayısı artırılabilir. Dikkat süreleri de gittikçe artacaktır. Bu aylar arasında oldukça azdır, zorlamamak gerekir.
Daha önce duyu eğitimiyle ilgili yazıda da belirttiğim gibi öğrenmede ne kadar çok duyu organı devreye girerse bilgi de o kadar kalıcı olur. “Dokunma duyusu ile beynin yanı sıra bedensel olarak da bilgiyi kodlar ve daha kolay ve kalıcı öğrenme gerçekleştiririz.” Dolayısıyla öğrenmenin kalıcı hale gelmesi için 5 duyu organından en az üçüne hitap etmesi deneyimlemenin kalıcılığını sağlar. Şekilleri kavramada, analiz etmede dokunma duyusu da devreye girmektedir. Şekillere her dokunuşunda isimlerini tekrar etmek kalıcılığı pekiştirir.